ניתוח הגדלת חזה נחשב כיום לאחד מהניתוחים הפופולריים בתחום הרפואה האסתטית, אך יחד עם זאת הוא עשוי להיות כרוך בסיבוכים שונים כמו כל פעולה כירורגית אחרת המתבצעת בגוף. לכן אם את חשה אי נוחות ניכרת או כאבים באזור החזה לאחר ניתוח הגדלת חזה שעברת, כדאי שתבדקי האם מדובר על קופסית בשד ותטפלי בעיה בהתאם. בעמוד הנוכחי נעניק סקירה מקיפה בנוגע להתפתחות קופסית בשד, ממה היא נגרמת, האם ניתן למנוע אותה וכמובן כיצד ניתן לטפל בה.
מהי קופסית בשד
למרות השם המעט מרתיע, קופסית בשד מתארת את התהליך הטבעי של הגוף לקליטת שתלי הסיליקון שהוחדרו אליו. למעשה, היווצרות קופסית מתרחשת בכל פעם שנכנס אל הגוף עצם זר שאינו אמור להיות בו כמו רסיסים, קוצבי לב, חלקי פלטינות וכן גם שתלים עשויים סיליקון. המונח קופסית הוא רפואי, ולכן במילים פשוטות יותר ניתן להסביר כי הקופסית הינה רקמת עור שנוצרת בתהליך ביולוגי מסביב לשתל הסיליקון, כאשר רקמה זו לרוב איננה מורגשת כלל.
התקשות קופסית בשד – ממה היא נגרמת?
כיוון שתהליך היווצרות הקופסית, רקמת עור, בשד הוא טבעי אין כל צורך להתערב בתהליך זה מבחינה רפואית. המצב משתנה כאשר אותה קופסית גורמת לסימפטומים של כאב, אי-נוחות וכן שינוי צורה של החזה. סימפטומים אלו מעידים על מצב של התקשות קופסית, זאת כתוצאה מיצירת רקמת עור שהיא בדרגה עבה וקשה המאפיינים את הכאבים ואי הנוחות שהאישה עשויה לחוש.
לרוב תהליך ההתקשות של רקמת החיבור מעיד על מצב דלקתי, הגורם לגוף לדחות את שתלי הסיליקון על ידי יצירת רקמת הגנה קשה יותר מהרגיל.
דרכי מניעה של קופסית בשד
כאמור, היווצרות קופסית בשד היא תהליך טבעי המתרחש בגוף של כל אישה שעברה ניתוח להגדלת חזה, ולכן לא ניתן למנוע את ההופעה וההיווצרות של התקשות קופסית בשד. יש נשים שיחוו את הבעיה הרפואית הזו מיד לאחר שיעברו את הגדלת החזה, ואילו נשים שעשויות לחוות לראשונה את הסימפטומים המעידים על הבעיה רק כעבור מספר שנים מיום ביצוע ניתוח ההגדלה.
למרות שאין דרכים למנוע את היווצרות הקופסית הנוקשה, קיימת חשיבות לתשומת הלב בכל הנוגע לתופעות לוואי הנגרמות לאחר ניתוח להגדלת חזה, ובמידת הצורך להגיע לייעוץ ואבחון אצל רופא מומחה לכירורגיית שד. בנוסף לכך, צריך לזכור כי שתלי הסיליקון שהוחדרו לחזה לאחר הניתוח אינם יכולים להישאר שם לנצח, ויש לבצע טיפולי תחזוקה בכל עשר עד חמש עשרה שנה כדי למנוע סיבוכים רפואיים אפשריים כמו בלאי של השתל, דליפתו אל הגוף וכן התפתחות של קופסית בשד.
טיפול בהתקשות קופסית על ידי הוצאת שתלים
הדך היחידה לטפל בהתקשות של קופסית בשד הגורמת לכאב היא באמצעות ניתוח להוצאת שתלים מהחזה, המחייב הוצאה מלאה של שתלי הסיליקון והרקמה הצלקתית שיוצרת את הכאבים והסימפטומים המטרידים. ניתוח הוצאת שתלים מבוצע גם הוא על ידי מנתח פלסטי מומחה, כיוון שמהלך הפרוצדורה הניתוחית זהה באופן מסוים לתהליך הגדלת חזה.
במקרה בו אישה מאובחנת כסובלת מהתקשות קופסית, עומדת לפניה שתי אפשרויות שונות – הסרה של הקופסית שנוצרה יחד עם השתלים הישנים, והחדרת שתלי סיליקון חדשים, או לחילופין הוצאה של שתלי הסיליקון הקיימים יחד עם הסרה מלאה של הקופסית הנוקשה מבלי לשים שתלים חדשים. למרות שעל פניו אין מדובר על בעיה רפואית מסוכנת, ההשלכות שלה פוגעות באורח ואיכות החיים הרגילה של האישה ולכן עליה להחליט כיצד לפעול.
ניתוח הוצאת שתלים – האם הוא הכרחי?
כיוון שהתפתחות הקופסית מתרחשת באופן פנימי סביב שתל הסיליקון שקיים בגוף, אין מניעה מטיפול בבעיה אלא בעזרת ניתוח כירורגי להסרת הקופסית, וכן במקביל הוצאת השתלים הקיימים. במקרה ואישה סובלת מהתפתחות קופסית נוקשה וכואבת רק בשתל אחד בשד, המנתח יבצע את הפעולה רק בשתל הסיליקון הפגוע ולאחר מכן יתאים שתל חדש במקומו הזהה לשתל שקיים כבר בגוף.
נשים שסובלות מתופעת התקשות קופסית בשני שתלי הסיליקון יצטרכו לעבור ניתוח להוצאת שתלים דו-צדדיים, זאת כדי לאפשר הסרה טובה ויעילה יותר של הרקמה הצלקתית שנוצרה ברקמות השד. יש לזכור כי לא ניתן למנוע את התפתחותה של הקופסית בשד, כך שגם לאחר השתלת שתלים חדשים לאחר ניתוח הוצאת קופסית עתידה להתפתח רקמת עור חדשה סביב השתלים שהוחדרו במקום הקודמים.
משום כך לעיתים נשים שחוו כאבים רבים בעקבות דחיית השתלים יעדיפו לוותר על מראה החזה השופע, ולכן יבחרו באפשרות של הוצאת שתלים לצמיתות.
הוצאת שתלי סיליקון באופן זמני או לאלתר?
כל אישה יכולה לבחור האם היא מעדיפה לעבור ניתוח להוצאת שתלים מהחזה באופן זמני או קבוע, וכך בהתאם לקבוע תוכנית טיפול מול המנתח הפלסטי שעתיד לבצע את הפרוצדורה להוצאת שתלים. עבור נשים שיעדיפו להוציא את שתלי הסיליקון מהחזה באופן זמני מסיבה של היווצרות קופסית בשד, יומלץ להן על ניתוח החלפת שתלים במסגרת הפרוצדורה הניתוחית להוצאת שתלי הסיליקון ורקמת החיבור הצלקתית שמכאיבה להן.
בדרך הזו המראה של המחזה שלהן יישמר כפי שהיה לאחר ניתוח הגדלת חזה, כיוון שהמנתח יידע להתאים שתלי סיליקון חדשים במקומם שיתאימו למידה ולנפח של השתלים שהוצאו מהחזה לצורך ריפוי הבעיה הרפואית שנוצרה. קיימת אפשרות עבור נשים אלו לשנות את סוג השתלים שנבחרו לראשונה, אם מבחינת סוג או נפח המעניק חזה גדול או קטן יותר על פי העדפתה האישית של כל אישה.
עבור נשים שמחליטות להיפטר משתלי הסיליקון לאלתר, לרוב בגלל אי הנוחות הניכרת שנגרמה להן לאחר היווצרות קופסית נוקשה וכואבת בשד, המנתח יעניק להן את חוות דעתו בנוגע לתוצאות הטיפול ולמראה החזה לאחר הוצאת שתלי הסיליקון.
איך נראה חזה לאחר הוצאת שתלים?
כיוון ששתלי הסיליקון בחזה העניקו לו מראה שופע, מלא ונאה יותר ההשלכות של הוצאת השתלים עשויות להיות הפוכות – ולכן נשים שעוברות ניתוח להוצאת שתלים חוששות מהמראה האסתטי של החזה שלהן לאחר הפרוצדורה, זאת משום שהחזה כבר אינו נותר מתוח וזקוף הודות לנפח השתלים המלאכותיים.
תפקידו של המנתח הפלסטי הוא להביא לידיעתה של כל אישה את ההשלכות שצפויות להתרחש במראה החזה, ולהמליץ בהתאם על פתרונות אסתטיים חלופיים שיסייעו לשמור על מראה יפה ואסתטי למרות ששתלי הסיליקון אינם נמצאים בחזה. לא כל הנשים עתידות להתאים טיפול אסתטי חלופי לעיצוב החזה לאחר ניתוח הוצאת שתלים, במיוחד כאלו שהיו להם בעבר שתלים בעלי נפח קטן יחסית וגופם לא עבר שינויים רבים במבנהו במהלך השנים.
הוצאת שתלים מהחזה מבלי לפגוע במראה האסתטי
הבעיה של פגיעה במראה האסתטי לאחר ניתוח הוצאת שתלים מהותית יותר עבור נשים שהיה להן חזה שופע, כיוון ששתלי הסיליקון היו בעלי נפח גדול יחסית וכך רקמות השד וכך העור באזור החזה היו מתוחים וזקופים יותר. ברוב המקרים המתיחה הזו נעלמת לאחר הוצאת השתלים מהחזה, כיוון שמתרחש כיווץ של רקמות השד וכן כיוון של העור הקיים באזור של החזה. לכן התוצאה הסופית הינה מראה של חזה מכווץ, שטוח, חסר נפח, לא פרופורציונלי וכמובן איננו בעל מראה אסתטי.
קיימים מספר פתרונות אסתטיים יעילים המטפלים בבעיה האסתטית שנוצרת לאחר ניתוח הוצאת שתלים, כך שהמטופלות אינן צריכות להיות עם שתלי סיליקון מלאכותיים כדי ליהנות ממראה של חזה מעוצב ונשי. אחד מהפתרונות הללו כולל ניתוח מתיחת חזה, אותו המנתח הפלסטי יכול לבצע במקביל לפרוצדורה הניתוחית של הוצאת שתלי הסיליקון מהחזה. יש לקחת בחשבון כי פרוצדורה זו הינה שונה ומורכבת יותר מניתוח הוצאת שתלים ללא הרמת חזה, ולכן חשוב לבצע תיאום ציפיות מלא מול הרופא המנתח ולהבין מה הניתוח יכלול, האם צפויות להיות צלקות חדשות לאחר הניתוח ומה כולל תהליך ההחלמה וההתאוששות.
נוסף להרמה ועיצוב חזה, קיים פתרון אסתטי נוסף המאפשר להעניק נפח טבעי לשדיים מהם הוצאו השתלים, ללא צורך בהשתלת שתלי סיליקון חדשים במקומם. פתרון זה כולל טיפולי הזרקת שומן עצמי, שאלו הם נוזלי שומן טבעיים הקיימים בגוף שנשאבים מאזורים ייעודיים כמו הבטן והירכיים, ומוחדרים אל אזור החזה כדי להעניק למקום נפח ומלאות שתמנע את המראה השטוח והמכווץ של השדיים. גם במקרה זה חשוב שכל מטופלת תבצע תיאום ציפיות מלא בטרם הניתוח, ותבין את ההשלכות הכרוכות בתהליך הכולל הזרקת שומן לחזה לאחר הוצאת השתלים.
בשונה מהפתרון של הרמת חזה לאחר ניתוח להוצאת שתלים, הזרקת שומן עצמי תכלול לרוב סדרה של טיפולים ואיננה יכולה להתבצע בטיפול אחד במקביל להוצאת שתלי הסיליקון. הסיבה לכך נובעת מכמות השומן שניתן לשאוב מאזורים שונים בגוף כדי לקבל את הנפח הרצוי, שהינה לרוב כמות מוגבלת ואיננה מספיקה לקבלת תוצאות מספקות לאחר סבב הזרקות חד פעמי בלבד.
מהי העלות של הוצאת שתלי סיליקון מהחזה?
כפי שניתן לראות, מהלך הניתוח של הוצאת שתלים מהחזה עשוי להיות רוך במגוון תהליכים אסתטיים נוסף על הוצאת שתלי הסיליקון, ולכן בהתאם העלות של הפרוצדורה הזו משתנה על פי סוג הפעולה שבוצעה בכל מטופלת. לרוב קיימים הבדלים מהותיים בעלויות של ניתוח להוצאת שתלים באופן קבוע לעומת הוצאת שתלים לצורך החלפתם, כיוון שהפרוצדורה השנייה כרוכה בתהליכי השתלה של שתלים חדשים ולא רק טיפול בשתלים הישנים.
העלויות הכלליות של ניתוחים אסתטיים לצורך הסרה, טיפול, תחזוקה או החלפה של שתלים בחזה נעות בין 10,000 ₪ ועד 30,000 ₪, כאשר קביעת העלות הסופית מוגשת לכל מטופלת במעמד פגישת הייעוץ שנערכת עם המנתח הנבחר לפני קביעת מועד לניתוח. כדי ליהנות ממראה אסתטי מושלם, וכמובן לטפל בבעיה הרפואית במקרה של קופסית בשד, מבלי עשות חור בכיס בעקבות העלויות הגבוהות של הפרוצדורה – כדאי לכל אחת לברר עם קופת החולים בה היא מבוטחת בנוגע להסדרים הקיימים מול רופאים מנתחים, או לבדוק האם קיימת אפשרות לכיסוי חלקי או מלא של הוצאות הניתוח באמצעות מימוש פוליסת הבריאות הפרטית.